De Wensvogel

Geitenbergweg 3

6951 GZ Dieren
Telefoon: (0313) 41 48 74

E-mail

Facebook "obs De Wensvogel"

 


Met goede woordenschat tel je mee

vrijdag 15 september 2017 - 14:15
Woordenposter

Taal is de basis voor leren. En belangrijk, wil je meedoen in de samenleving. Alle leerlingen op de Wensvogel krijgen dagelijks hun portie taal. Dat helpt hen goed vooruit!

 

Sleutel tot succes

Uit onderzoek blijkt dat een goede woordenschat dé sleutel tot succes is in het onderwijs. Het was dus een goede keuze van de Wensvogel om schooljaar 2016-2017 te starten met een integraal aanbod van woordenschatonderwijs. Alle leerkrachten weten hoe ze taal in hun dagelijkse lessen goed aandacht moeten geven.

Groepen 1-8

Voor de kleuters betekent leren over taal: in de kring naar elkaar leren luisteren en gesprekken leren voeren. Ze worden voorgelezen, bekijken prentenboeken, oefenen versjes en rijmpjes. Vanaf groep 4 wordt de ontwikkeling van woordenschat belangrijk, kinderen leren zich uiten en hun gedachten verwoorden in kringgesprekken. In alle lokalen hangen woordenschatposters. De hogere groepen oefenen vaak met presentaties, boekbesprekingen, spreekbeurten. Ook wil de Wensvogel kinderen leren foutloos te schrijven en goed te spellen. Lezen krijgt veel aandacht, bijvoorbeeld in de boekenkring of met het ‘koorlezen’.

 

Taal- leescoördinator

Een leerkracht wordt opgeleid tot taal- leescoördinator. Deze zorgt ervoor dat het taalonderwijs op de Wensvogel van hoog niveau blijft.

Dat deze aanpak vruchten afwerpt, bewijst de voldoende score op de eindtoets van groep 8.